Rólunk

Történetünk 2015-ben kezdődött, amikor elhatároztuk, hogy új életre keltjük ezt a kiváló adottságokkal rendelkező termőterületet. Ez a kultikus, energiákkal teli táj már a rómaiak és a kvádok idejében is ismert bortermő vidék volt.

A középkorban itt készültek az esztergomi érsekség legnemesebb borai. A kiváló nedű híre Pozsonyba és Bécsbe is eljutott – az ottani borkereskedők nagy bánatára. Az Alsó-Garam-menti borok ugyanis messze fölülmúlták a nagyvárosi borokat, olyannyira, hogy a király rendelettel tiltotta a behozatalukat.

A legenda szerint a király fondorlatos módon elrendelte, hogy az Esztergom környéki borokat hajó helyett szekéren szállítsák Pozsonyba, abban a reményben, hogy a zötyögős út során azok megromlanak. Terve azonban csúfos kudarcot vallott, s a borok híre messze földre, Német- és Lengyelországba is eljutott.

Borászatunknak köszönhetően ez a festői vidék most új életre kel. A Világi Winery szőlőskertjeit három folyó, a Duna, a Garam és az Ipoly határolja, ami egyedi éghajlatot biztosít ennek a kivételes területnek. A zöldellő domboldalakon elterülő, gondosan ápolt szőlőtőkéket tökéletes harmóniában érik az érlelő napsugarak.

A táj különleges értékeit boraink is tükrözik. Klasszikus címkecsaládunk a Dunát és a benne élő ikonikus viza halat idézi, illetve a szőlőinket körülölelő vadregényes erdőt, amelyben muflonok tanyáznak.

Ízlelje meg borászatunk remekeit!

Hogyan készülnek a boraink?

Az összetéveszthetetlen zamatú bor egy kis falu, Helemba határában készül ősi hagyományok szerint, magas szintű szaktudással párosítva. Úgy tartják, a helembai borok láván születnek. Ez a miocén andezittel dúsított, vulkanikus eredetű talajnak köszönhető, amely csodás ásványosságot ad a boroknak.

A fajtaválasztásnál szem előtt tartottuk a borvidék hagyományos fajtáit, kiegészítve a legelismertebb nemzetközi fajtákkal. Borainkat különleges odafigyeléssel, aprólékos gondossággal készítjük. A szőlőt organikus szemlélettel műveljük, s közben törekszünk a természet ökoszisztémájának megőrzésére. A borkészítésnél mindennél fontosabbnak tartjuk a borfajta és a terroir egyediségének megőrzését. Büszkék vagyunk arra, hogy a boraink ásványossága és terroir jellege nemzetközi szinten is képviseli borászati régiónk magas színvonalát.

Terroir Selection borainkat hosszú időn át, különböző méretű és típusú fahordókban érleljük. Ügyelünk arra, hogy a borhoz legjobban társuló, kárpát-medencei kádárok által készített tölgyfahordót válasszuk.