A három folyó völgye

A Duna, a Garam és az Ipoly folyók ölelésében, 100-250 méter tengerszint feletti magasságban terül el ez a vulkanikus talajú, gyönyörű és kiváló bortermelő vidék. Már a középkorban is ismert borászati terület volt, s a királyokhoz is elért a kitűnő borok híre. A három folyó közelsége nagy mértékben meghatározza a klimatikus viszonyokat. Küldetésünknek tartjuk, hogy felélesszük az Alsó-Garam-mentét, ezt a borászatilag is különleges, gazdag, egyedi ízvilágot nyújtó területet.

Helemba

Kultikus táj, teli energiával. Még a tapasztalt túrázót is meglepi a táj sokszínűsége és szépsége. Helemba községet eredetileg a Dunán fekvő Helemba szigetén alapították, amely az esztergomi érsek gyümölcsöskertjeként szolgált. Bő és kiváló minőségű termést biztosított a környék lakóinak. Miután a falu áttelepült a szigetről, a Duna északi partján levő, lösztalajba vájt pincékben őrizte meg a borkészítés hagyományát. A több mint 300 éves, löszbe vájt lyukpincék még ma is megtekinthetők a faluban. A természet és a helyi vadvilág megőrizte múltbéli érintetlenségét, ahogy a Duna–Ipoly torkolata élettel, izgalommal és misztikummal teli báját.

Cseres-dűlő

A pincét körülölelő, Dunára néző, meredek déli fekvésű dűlő sorai észak-déli irányúak, tengerszint feletti magassága 182-224 méter közötti. Talaja vulkanikus eredetű andezit-tufa altalaj, agyagos lösz felszínnel. A Dunáról visszaverődő napsugarak jelentősen felmelegítik a talajt, ami mediterrán jellegű mikroklímát kölcsönöz a Cseres-dűlőnek. Kiváló elhelyezkedésének, a vulkanikus altalajának és a folyók által is szabályozott klímának köszönhető a terroir karakteres jellege.

Helemba-dűlő

Az Ipolyhoz közelebb fekvő, meredek, délkeleti fekvésű hűvösebb dűlő. Sorai észak-déli irányúak, mikroteraszos kialakítással. Tengerszint feletti magassága 172-184 méter közötti. A hűvösebb, északnyugati szelek jobban átjárják, tökéletes feltételeket teremtve ezzel a késő érésű szőlőfajtáknak. Talaja vulkanikus eredetű andezit, felszíne tápanyagban gazdag, agyagos barna erdőtalaj. A folyóhoz közeli fekvése miatt a levegő páratartalma magasabb, ezáltal a botritiszesedés is gyakori a dűlőben.