Irsai Olivér 2019

2019, Akostné suché víno, biele
Chuť a senzorické vlastnosti

Tradičná maďarská odroda, ktorú v 1930 vyšľachtil Pál Kocsis z odrôd Pozsonyi Fehér a Čabaňská perla. O pomenovaní sa traduje veľa legiend, vrátane tej, že Oliver Irsai bol rozprávkovou bytosťou alebo že za názov bolo zaplatených 100 maďarských pengő. Ani jedna sa nezakladá na pravde. Oliver Irsai bol skutočný človek narodený rovnako v roku 1930 ako vznikla rovnomenná odroda hrozna. Pál Kocsis totiž pomenoval novú odrodu po synovi svojho priateľa Józsefa M. Irsaia, ktorého si nesmierni vážil. Už pri nalievaní do pohára zacítime bohatú a intenzívnu arómu, ktorá je pre odrodu charakteristická. V pohári sa objaví zelenkavo žltá farba s odleskom bledo žltej.  Vôňa sa z pohára doslova rozlieva. Je podmanivá, ľahká, ovocná a pritom elegantná a plná. Vo víne môžeme objaviť vôňu kvetov bazalky a hrozna, pri jeho ochutnávaní sa snúbia svieže prírodné chute s temperamentnými kyselinami. Dlhá dochuť dúška je presne taká, ako keď oberáte strapec hrozna - bobuľu po bobuli. Víno sa ideálne hodí k ľahším jedlám, ako je prosciutto s melónom či grilované ryby.

Odroda
Irsai Olivér
Kategorizácia (klasifikácia)
Akostné suché víno, biele
Podávanie vína
Podávajte pri teplote 10-12 °C v pohároch na biele víno s objemom 280–360 ml.
Vhodné kombinácie vína a pokrmov
Jedlá z kuracieho mäsa, sladkovodné ryby, polotvrdé syry, syr Provolone
Vinohradnícka oblasť
Južnoslovenská
Vinohradnícky rajón
Štúrovský
Obec
Chľaba
Pôda
vulkanická
Obsah alkoholu (%)
12.00
Objem balenia (l)
0.75
Obsah kyselín (g/l)
6.10
Obsah zvyškového cukru (g/l)
5.50